Korozivzdorná ocel se uplatní i v kuchyni



Nahlédnete-li do nabídky prodejen s domácími potřebami, nepochybně tam objevíte i kuchyňské nádobí, nářadí a příbory. Zakoupíte tu nerezové příbory a nerezové nože různých tvarů a velikostí, s plastovými, dřevěnými či kovovými držadly a dále pak nerezové pánve, nerezové hrnce či hrnečky. Jestliže pak objednané zboží doma rozbalíte z krabice, bude doslova svítit a zářit novotou. Přitom jde o docela obyčejnou ocel, která se od té běžné korodující konstrukční oceli liší pouze některými legujícími prvky.

nerezové nádobí

Nerezová neboli korozivzdorná ocel je dnes již běžným standardem při výrobě domácích spotřebičů a kuchyňského vybavení, potravinářský průmysl se bez ní neobejde a stěží si dokážeme představit, že bychom tento materiál neměli k dispozici. A chcete-li nahlédnout trochu pod pokličku do historie využití nerezové oceli v potravinářském odvětví, stáhněte si oblíbený dobový seriál z roku 1985 s názvem „Rozpaky kuchaře Svatopluka“, kde vám Josef Dvořák spolu s dalšími vynikajícími herci představí špičkové kuchařské nože a také varné kotle, v nichž se připravovaly pokrmy pro hotelové hosty.

nerezové vidličky

Kdybychom neznali korozivzdornou ocel, současná podoba kuchyní by byla zřejmě výrazně odlišná, a tak bychom měli být vděčni zejména lidem, kteří zhotovují rozmanité výrobky tohoto typu, a také těm, co se podílí na výrobě samotné oceli v hutích a ocelárnách.

Hutní výroba sází při tomto procesu na mnohaletou tradici, ta je podepřena desítkami let trvajícím procesem, jehož kořeny sahají až do průmyslové revoluce v devatenáctém století. Nerezová ocel je jedním z klíčových ocelových materiálů nejen pro potravinářská odvětví, ale i pro další obory lidské činnosti, kam patří strojírenství, energetika, petrochemický a chemický průmysl, stavebnictví, zemědělství, farmacie a medicína a výroba zboží spotřebního charakteru.