Brokolicové klíčky obsahují řadu cenných látek, zejména sulforafan

Naklíčování semínek se věnovali již naši předkové, kteří sice neměli k dispozici moderní technické přístroje, aby prokázali výskyt metabolických proměn proteinů na aminokyseliny a měřili množství minerálních látek a vitamínů. Měli však velmi dobře rozvinutou intuici – vnitřní zrak, který jim napovídal, co je správné, a co nikoliv.
děložními lístky.jpg

V současné době se tento proces stal moderním výživovým trendem, což je rozhodně pozitivní krůček na cestě lidstva za poznáním. Nejčastěji lidé nechávají doma vzejít čočku a fazolky mungo. Tyto dvě suroviny jsou propagovány výživovými poradci a klíčky můžete zakoupit poměrně běžně i v hypermarketu. Nejsme však odkázáni pouze na omezený výběr, možností, co nechat vyklíčit, je mnoho.

Zajímavou volbou jsou brokolicové klíčky. Obsah cenných látek stojí za to vyjmenovat: Minerály zinek, hořčík, železo, vápník, fosfor, selen, mangan, draslík. Třetinu obsahu klíčků tvoří proteiny, ve zbytku najdeme vlákninu, nenasycené mastné kyseliny omega-3, řadu antioxidantů a také vzácnou chemickou látku sulforafan.
brokolice a květák.jpg

Co je to sulforafan

Především bychom měli vědět, že se jedná o látku s vysokým obsahem síry, která se řadí mezi tzv. fytochemikálie. Obsahuje ji ve velké míře brukvovitá zelenina, tedy kapusta, zelí, brokolice a květák. Je to velmi silný antioxidant a zároveň stimulant přirozených enzymatických pochodů, které podporují detoxikační procesy v těle. Působí tak, že např. neutralizuje působení karcinogenních látek ještě předtím, než dojde k poškození DNA. Zároveň významně snižuje hladinu cholesterolu. Brokolice je podpůrným lékem proti Helicobacter pylori, který je rezistentní proti většině antibiotik a bylo vědecky prokázáno, že sulforafan brání vzniku zhoubných nádorů žaludku způsobených benzopyrenem. (Benzopyren se vyskytuje v tabákovém kouři, v potravinách připravovaných na grilu a také ve výfukových plynech aut. Je mimochodem součástí uhelného dehtu).